Ανατομία
Το ισχίο είναι μία σφαιροειδής άρθρωση, εντοπίζεται στο σημείο που το μηριαίο οστό συναντάει τη λεκάνη και αποτελεί την κύρια σύνδεση του κορμού με τα κάτω άκρα. Tα άκρα των οστών που σχηματίζουν την άρθρωση καλύπτονται από ένα ομαλό προστατευτικό στρώμα που ονομάζεται αρθρικός χόδρος.
01
Αρθρίτιδα
Υπάρχουν πολλές μορφές αρθρίτιδας αλλά οι πιο συχνές είναι η οστεοαρθρίτιδα, η ρευματοειδής αρθρίτιδα και η σηπτική.
02
Τι είναι η οστεοαρθρίτιδα του ισχίου;
Η προοδευτική εκφύλιση και βλάβη του αρθρικού χόνδρου προκαλεί την Οστεοαρθρίτιδα του Ισχίου με αποτέλεσμα την επώδυνη κίνηση.
03
Αίτια - προδιαθεσικοί παράγοτες
H οστεοαρθρίτιδα του ισχίου εμφανίζεται με διπλάσια συχότητα στις γυναίκες από ότι στους άντρες. Μελέτες δείχουν ότι η κληρονομικότητα συμβάλλει επίσης στην εμφάνιση της νόσου. Ένας στους τέσσερεις ενήλικες θα αναπτύξει συμπτώματα λόγω Οστεοαρθρίτιδας του Ισχίου μέχρι την ηλικία των 85 ετών. Συγγενή αίτια όπως δυσπλασία και χαλαρότητα αρθρώσεων, προκαλούν ανώμαλη φόρτιση και φθορά. Εξωγενή αίτια όπως αυξημένος δείκτης μάζας σώματος, εντατικές ασκήσεις και βαρειές εργασίες επιταχύνουν την εκφύλιση του χόνδρου.
04
Συμπτώματα - Διάγνωση
Προοδευτικός πόνος που εντοπίζεται στη βουβωνική χώρα ή οπισθίως και ενίοτε εσωτερικώς του μηρού και του γόνατος. Eίναι συνήθως πιο έντονος στο τέλος της ημέρας, χειροτερεύει με τις δραστηριότητες και μπορεί να προκαλεί δυσκαμψία. Η πιο απλή μέθοδος για τη διάγνωση του προβλήματος είναι η λήψη ιστορικού με την κλινική εξέταση και την απλή ακτινογραφία.
05
Θεραπεία
Η οστεοαρθρίτιδα είναι μία χρόνια πάθηση. Δεν υπάρχει ίαση αλλά διάφορες θεραπείες είναι διαθέσιμες για την αντιμετώπιση τω συμπτωμάτων.
- Δραστηριότητα : Μελέτες δείχνουν ότι απλές δραστηριότητες όπως βάδιση ή οι αεροβικές ασκήσεις βελτιώνουν τη φυσική αντοχή και τα επίπεδα ενέργειας μειώνοντας ταυτόχρονα τον πόνο. Επίσης αργές, ήπιες διατάσεις των αρθρώσεων μπορεί να βελτιώσουν την ευλυγισία και να μειώσουν τον πόνο και τη δυσκαμψία.
- Απώλεια σωματικού βάρους: Υπερβολικό βάρος προκαλεί επιπλέων στρες στις φορτιζόμενες αρθρικές επιφάνειες τω ισχίων, γονάτων, άκρων πόδων και οσφύος.
- Φυσικοθεραπεία.
- Αναλγητικά φάρμακα. Πριν τη λήψη φαρμάκων συμβουλευτείτε πρώτα τον ιατρό σας.
- Ενδοαρθρικές ενέσεις.
- Βιολογικές θεραπείες με prp ή βλαστοκύτταρα
- Χειρουργική αντιμετώπιση-Ολική Αρθροπλαστική Ισχίου
06
Χειρουργική αντιμετώπιση-Ολική Αρθροπλαστική
Η ολική αρθροπλαστική του ισχίου είναι η κλασσική και πολύ επιτυχημένη χειρουργική επέμβαση που εφαρμόζεται 50 χρόνια τώρα για τη θεραπεία της αρθρίτιδας της κατ’ ισχίον άρθρωσης. Με αυτήν τη μέθοδο γίνεται αντικατάσταση της κοτύλης και της κεφαλής του μηριαίου και δημιουργείται μία τεχνητή άρθρωση. Έτσι ο πόνος υφίεται και αποκαθίσταται η κίνηση. Με την κατάλληλη χειρουργική τεχνική η ικανοποίηση των ασθενών μπορεί να φτάσει το 95% και η επιβίωση της τεχνητής άρθρωσης τα 20 έτη. Έχοντας εκπαιδευτεί στο Ην. Βασίλειο σε αυτές τις χειρουργικές τεχνικές χρησιμοποιούμε τις πιο πρόσφατες και πιστοποιημένες χειρουργικές μεθόδους όπως και τα μετεγχειρητικά πρωτόκολλα αποκατάστασης. Επιπλέων με τη χρήση της Υποβοηθούμενης Ολικής Αρθροπλαστικής με Υπολογιστή Πλοηγό και σε συνδυασμό με την επιλογή των πιο αξιόπιστων, με πολλές βιβλιογραφικές μελέτες, υλικών σκοπεύουμε στο καλύτερο μετεγχειρητικό αποτέλεσμα.
01
Άλλα αίτια πόνου
Πολλοί παράγοντες, ενδοαρθρικοί ή εξωαρθρικοί, μπορεί να προκαλέσουν πόνο ή προβλήματα στο ισχίο των ενηλίκων και να αναγκάσουν κάποιον να αναζητήσει ιατρική βοήθεια από τον ορθοπαιδικό. Αυτοί είναι:
Μηροκοτυλιαία πρόσκρουση: H ανώμαλη ανατομία του ισχίου κατά την πορεία της ανάπτυξης οδηγεί σε διαταραχή στο σχήμα των οστών και τριβή μεταξύ των. Η αντιμετώπιση περιλαμβάνει φυσιοθεραπείες και την κατάλληλη διαμόρφωση του οστού με την αρθροσκόπιση του ισχίου.
Ρήξη επιχείλιου χόνδρου: Πρόκειται για ρήξη στον δακτύλιο του χόνδρου που περιβάλλει την κοτύλη, μέσα στο ισχίο. Ανάλογα με τη μορφή της ρήξης, η βλάβη αφαιρείται ή γίνεται συρραφή με την αρθροσκόπιση του ισχίου.
Τενοντίτιδα-Θλάση : Πόνος στο ισχίο στους αθλητές είναι συνήθως αποτέλεσμα μυικής θλάσης ή τενοντίτιδας. Η διάγνωση τίθεται από το ιστορικό την κλινική εξέταση και τη μαγνητική τομογραφία. Η αντιμετώπιση είναι συνήθως συντηρητική με ανάπαυση, παυσίπονα και φυσιοθεραπείες.
Ορογονοθυλακίτιδα : Είναι η φλεγμονή και το οίδημα του σάκου που περιέχει υγρό και βρίσκεται πάνω από την άρθρωση του ισχίου. Η αντιμετώπιση περιλαμβάνει παυσίπονα, φυσιοθεραπείες και εγχύσεις. Σε εμμένουσες περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί χειρουργική αντιμετώπιση.
Τραύμα: ‘Οπως και στη περίπτωση της εκφύλισης που συμβαίνει με τη γύρανση τω οστών έτσι και σε αυτή την περίπτωση μπορεί να προκληθεί αρθρίτιδα.
Κάταγμα ισχίου: Μπορεί να προκαλέσει αιφνίδιο πόνο στο ισχίο και είναι πιο συνήθες σε μεγαλύτερες ηλικίες με πιο οστεοπορωτικά οστά. Χρησιμοποιούμε τεχνικές ελάχιστης επεμβατικότητας και προτόκολλα γρήγορης αποκατάστασης που επιταχύνουν την ανάρρωση.
Λοίμωξη: Η λοίμωξη όπως η σηπτική αρθρίτιδα ή η οστεομυελίτιδα. Εάν έχετε πόνο στο ισχίο με πυρετό θα πρέπει να συμβουλεθτείτε τον ιατρό σας άμεσα.
Οστεονέκρωση: Η μειωμένη ροή αίματος στη μηριαία κεφαλή του ισχίου μπορεί να προκαλέσει το θάνατο των οστεοκυττάρων, την καθίζηση της κεφαλής και τελικά την οστεοαρθρίτιδα του ισχίου. Στα αρχικά στάδια η αποσυμπίεση του οστού και η εφαρμογή βιολογικών παραγόντων είναι πολύ αποτελεσματικά.
‘’ Οι πληροφορίες που παρέχονται βασίζονται σε βιβιογραφικά δεδομένα και οι θεραπείες είναι ενδεικτικές. Ο ασθενής δε θα πρέπει να βασίζεται αποκλειστικά σε αυτές καθώς δεν υποκαθιστούν την ιατρική συμβουλή και κάθε περίπτωση ασθενούς είναι διαφορετική’’