Πόνος στη σπονδυλική στήλη

 Ο πόνος στη  σπονδυλική στήλη όπως και στο κατώτερο τμήμα της (οσφυαλγία) είναι πολύ συνηθισμένο πρόβλημα αλλά συνήθως βελτιώνεται μέσα σε λίγες εβδομάδες ή μήνες. Στις περισσότερες των περιπτώσεων το αίτιο δεν είναι σοβαρό και υπάρχουν κάποια μέσα που βοηθούν στη βελτίωση τω συμπτωμάτων. Μερικές φορες όμως ο πόνος μπορεί να διαρκέσει μεγάλο χρονικό διάστημα ή να επανέρχεται.

Αίτια

Πολύ συχά είναι δύσκολο να ταυτοποιηθεί το αίτιο του πόνου και σε αυτές τις περιπτώσεις ονομάζεται “μη ειδική” οσφυαλγία. Μερικές φορές ο πόνος μπορεί να είναι αποτέλεσμα μίας κάκωσης ή θλάσης. Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να οφείλεται σε πρόπτωση δίσκου (κήλη) που προκαλεί ισχιαλγία δηλαδή ερεθισμό του ισχιακού νεύρου. Σε αυτές τις καταστάσεις προκαλούνται και επιπλέων συμπτώματα όπως αιμωδίες, αδυναμία ή αίσθημα μυρμηγκιάσματος και αντιμετωπίζονται διαφορετικά από τη “μη ειδική” οσφυαλγία. Σπανίως το αίτιο μπορεί να είναι πιο σοβαρό και πρέπει να ελεγχθεί άμεσα.

Πως θα βελτιωθεί η οσφυαλγία

Θα πρέπει ο ασθενής να παραμείνει όσο πιο ενεργητικός γίνεται και να συνεχίσει τις καθημερινές δραστηριότητες. Ασκήσεις όπως διατάσεις, περπάτημα, κολύμβηση, yoga και pilates μπορεί να είναι επίσης βοηθητικές. Μπορεί να χρειαστεί η λήψη μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων. Τέλος  χρήση ζεστών ή κρύων επιθεμάτων μπορεί να ανακουφίσει προσωρινά.

Στην περίπτωση που υπάρχει δισκοκήλη με πίεση νεύρου μπορεί να προκληθεί εμμένουσα οσφυαλγία με αντανάκλαση του πόνου στο πόδι και αιμωδίες (οσφυοισχιαλγία). Σε τέτοιες περιπτώσεις υπάρχει η δυνατότητα άμεσης ανακούφισης των συμπτωμάτων με έγχυση κορτοκοστεροειδούς και αναλγητικού  στη σπονδυλική στήλη.

Ενδοτρηματική έγχυση Σπονδυλικής Στήλης

Η ενδοτρηματική έγχυση σπονδυλικής στήλης χρησιμοποιείται από τη δεκαετία του 90΄ για την αντιμετώπιση του πόνου που προέρχεται από την πίεση νεύρου λόγω κήλης μεσοσπονδύλιου δίσκου στη σπονδυλική στήλη. Μία πολύ λεπτή βελόνη εισάγεται, με τοπκή αναισθησία, στο σημείο της πίεσης και ενίεται τοπικό αναισθητικό και κορτικοειδές. Σκοπός είναι να μειωθεί η φλεγμονή και το οίδημα της ρίζας του νεύρου και να αντιμετωπιστεί ο πόνος. Πρόκειται για μία γρήγορη και ασφαλή τεχνική που σύμφωνα με τη βιβλιογραφία συστείνεται και έχει πολύ καλά αποτελέσματα.

Περιπτώσεις ασθενών

«Oι πληροφορίες που παρέχονται βασίζονται σε βιβιογραφικά δεδομένα και οι θεραπείες είναι ενδεικτικές. Ο ασθενής δε θα πρέπει να βασίζεται αποκειστικά σε αυτές καθώς δεν υποκαθιστούν την ιατρική συμβουλή και κάθε περίπτωση ασθενούς είναι διαφορετική»